Nostalgické jazdy pripomenuli 110. výročie prvej železničnej trate do V. Tatier

27.08.2005 Poprad

Tatranská Lomnica 27. augusta (TASR) - Tatranci ale aj prázdninujúci návštevníci našich veľhôr mali dnes výnimočnú príležitosť vrátiť sa po koľajniciach do m...
Tatranská Lomnica 27. augusta (TASR) - Tatranci ale aj prázdninujúci návštevníci našich veľhôr mali dnes výnimočnú príležitosť vrátiť sa po koľajniciach do minulých čias.

Na železničnej stanici v Tatranskej Lomnici sa predpoludním stretli historická tatranská električka Kométa s historickými motorovými vlakmi a parnou lokomotívou. Podujatie pri príležitosti osláv 110. výročia začatia prevádzky na železničnej trati Studený Potok – Tatranská Lomnica pripravil Klub veteránov železníc v Poprade s miestnou samosprávou. Bola to vôbec prvá trať do Vysokých Tatier. Prevádzka na nej sa oficiálne začala 1. septembra 1895, iba tri roky po založení osady Tatranská Lomnica.
V rámci nostalgických jázd dnes na koľajisku železničnej stanice v Tatranskej Lomnici jazdil 109-ročný parný rušeň a po historickej trati premával \"červený motoráčik\" - populárny výrobok Tatry Kopřivnice z roku 1949 a Modrý šíp, vyrobený v roku 1934 v Škode Plzeň. Ten patril na tratiach ČSD k sérii parádnych motorových rýchlikov a po II. svetovej vojne bol známy ako Slovenská strela.
Historickú električku Kométu, ktorá dnes jazdila medzi Tatranskou Lomnicou a Starým Smokovcom, vyrobili v roku 1913 v Budapešti. Jazdila na tratiach Tatranských elektrických železníc do roku 1986, keď ju odstavili. Hoci mala skončiť ako železný šrot, zachránili nadšenci z popradského depa.
Súčasťou dnešného programu, ktorému praje aj príjemné počasie, je až do večera bohatý kultúrny program. Podľa predsedu organizačného výboru Mikuláša Argalácsa jazdy historickými vlakmi, výstava železničných modelov a automobilových veteránov, ale aj hudobníci rôzneho štýlu prilákali niekoľko stoviek nadšených divákov, medzi ktorými nechýbali zahraničnými návštevníci našich veľhôr.
 

Vyberte región

mark